Hidrofor Pompa Tamiri

Ülkemizde ve tüm dünya ülkelerinde akla gelebilecek her türlü yaşam alanında kullanılan hidrofor sistemleri bazı alanlardaki açığı kapatmaktadır. Özellikle de yaşam merkezi, site, villa ve iş merkezleri gibi çok fazla insanın yaşadığı alanlarda şebeke suyunun basınç kaybetmesi halinde devreye girerek eski basıncı yeniden sağlayan hidrofor sistemleri son yıllarda ilgi görmeye başlamıştır. Bina yüksekliği ve daire sayısına göre montajı gerçekleştirilen hidrofor sistemlerinde basınç ve debi özellikleri oldukça önemlidir. Basınç oranının ne düzeyde olacağına bağlı olarak uygun bir hidrofor hesabı ile pompa belirlenmeli, hidrofor basınç tankı temini yapılmalıdır. Hidrofor sisteminde bulunan basınç şalter ayarı ile devreye giriş özellikleri kontrol edilerek enerji tasarrufu en üst seviyeye çekilmeli.

Hidrofor Pompa Nasıl Çalışır? Tamiri Nasıl Yapılır?

  • Hidrofor Pompası: Debi ve basma yüksekliğine göre seçilen bir hidrofor parçası.
  • Hidrofor Basınç Tankı: Büyük ve küçük boyutlarda olabilen basınç tankı isminden de anlaşılacağı üzere suda istenen basıncı ayarlar. Büyük tankların tercih edilmesi sistemin daha az devreye girmesini sağlayacağından pek çok anlamda tasarruf gerçekleştirebilir.
  • Hidrofor Basınç Şalteri: Sistemin başlat- bitir kumandası olarak da bilinir. Pano bünyesinde bulunan kontaktörleri çekerek hidrofor motorlarını aktif etmekte ve belirlenen basınca ulaştığında kontaktörleri bırakarak pompayı durdurmakta.
  • Hidrofor Elektrik Panosu: Kontrol panosu da denilebilir. Pano üzerinde motor koruma rölesi, otomat, kontaktör, termik ve on/off anahtarı bulunur
  • Manometre: Hidrofor sisteminin basınç değerini gösterir.
  • Beş Yollu Vana: Mekanik parçaları birbirine bağlama, birleştirme ve de su çıkışı görevleri bulunur.
  • Fleks Hortum: Basınç tankına montaj elemanları arasında bulunur.

Tamir gibi işlemler hidrofor eğitimi almış profesyoneller tarafından gerçekleştirilir. Hidroforların çalışma mantığını bilmeyen, eğitimini almayan kişiler çokta başarılı olamayacaklardır. Hidrofor tamiri uzmanlık ve deneyim isteyen bir süreçtir. Bu bakımdan tesisatçı – elektrikçi – tamirci gibi hidrofor deneyimi bulunmayacak kimselere hidrofor sorunlarınızı belirtmemelisiniz. Deneyimi ve teknik bilgisi olmayan bu meslek grupları sistemde bulunan sorunu çözemeyecekleri gibi size ya da kendisine ciddi zararlar verebilir. Her şeyden önce şu unutulmamalıdır ki aşırı basınç ve yüksek elektrik voltajı ile çalışan cihazlardır. Bireysel müdahalelerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Sistemde ortaya çıkacak olası bir sorunda profesyonel deneyimli teknik servis elemanlarına haber edilerek sistemden olabildiğince uzak durulmalı. Özellikle bakımsız kalmış ya da nemli ortamlarda kullanılmış hidroforlar çok tehlikeli bir hal almış demektir. 6 ayda bir ya da sorun olduğunda sistem bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız tüm sorunlara önceden müdahale edeceğinden yaşam alanında yaşamını sürdüren fertlerin hayatı da tehlikeye atılmamış olur. Hidrofor tamiri için gerekli olan tüm yedek parçalar yalnızca yetkili servislerde bulunabilir. Cihazın parçaları dışında parça montajı yaptırarak cihazın çalışmasını riske atmamalısınız. Tamir ve bakım işlerinde kesinlikle yetkili servislere başvurulması olası problemlere önceden önlem alma noktasında tedbirli hareket etmeyi gerektirecektir. Hidroforda bir takım sorunlar görmeye başlayan fertlerin bizzat kendi tekniklerini uygulamaktan kaçınması önemle duyurulur.