Jeneratör ve UPS Sistemleri

Jeneratör ve UPS Sistemleri

UPS nedir?

Kesintisiz Güç Kaynakları - KGK (İngilizce adı: Uninterruptible Power Supply – UPS) adından da anlaşılacağı gibi kesintisiz elektrik enerjisi kaynağıdır. Elektrik yükünün (elektrikle çalışan cihazlarınızın) bağlı bulunduğu şebekede meydana gelebilecek olası gerilim dalgalanmaları (düşük gerilim, yüksek gerilim, faz kaybı), kısa veya uzun süreli kesintiler gibi durumlarda bağlı cihazlarınızı bu değişimlerden koruyan ve yüke sağlıklı ve temiz enerji sağlayan elektronik cihazlardır.

Jeneratör Nedir?

Jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bir elektrik üreticisidir. Yedek bir enerji kaynağıdır. Yedek bir güç kaynağı olarak kullanılabildiği gibi bazı durumlarda ana güç kaynağı olarak da kullanılabilir.Basit bir çalışma prensibine sahip olan jeneratörler fosil yakıt (mazot) yakarak elektrik enerjisi üretirler ve bu enerji ile bağlı oldukları yükleri beslerler.

Jeneratör ve KGK arasındaki farklar nelerdir?

KGK adından da anlaşıldığı gibi kesintisiz enerji kaynağıdır. Jeneratörden farklı olarak elektrik kesintisi esnasında bağlı cihazlarınız kesintiyi hissetmezler. Çünkü en hızlı jeneratör elektrik kesintisi olduktan 10 sn sonra devreye girerken, İnform UPSler 10 milisaniye yani saniyenin 1/100’ü kadar kısa bir süre içinde devreye girerler. Böylece İnform UPS kullanırsanız cihazlarınız elektrik kesintisi sırasında kapanıp açılmazlar. Siz de herhangi bir kayıp yaşamazsınız.

UPS’ler yani kesintisiz güç kaynağı elektronik, jeneratör ise mekanik bir yapıdan oluşmaktadır. Yukarıdaki farklılıklar da bundan kaynaklanmaktadır. UPS’ler yapı itibari ile sahip oldukları akü grupları sayesinde enerji olmasa dahi belli bir süre enerji ihtiyacını karşılayabilirken jeneratörler enerji depolaması yapmaz. Jeneratörlerin çalışması için bir fosil yakıta ihtiyacı varken statik UPS’lerin çalışması için fosil yakıtlara ihtiyacı yoktur. UPS’ler yapı itibari ile jeneratörlere göre daha sessiz çalışırlar. UPS’ler genelde yapının içerisinde kullanılırken jeneratörlerin genellikle fosil yakıt kullanmalarından dolayı güvenlik amacı ile dış ortamda kullanılması gerekir.